be-te-kint blog

Diósgyőr-Vasgyár

Január elején Felsőhámorról írtam, amely település a Miskolc-környéki vasércfeldolgozással egyidős. A következő témám a “Vasgyár“, amely szintén Miskolc egyik városrésze, kialakulása is a helyi kohászathoz kapcsolódik, de jó néhány évtizeddel később élte fénykorát. Az 1800-as évek közepén-végén kezdték el építeni a kolóniát, és évtizedekig tartott a bővülés. Jellemzően vörös téglából épült házakat találunk a területen, amelyeket mára több helyen leszigeteltek, lefestettek…. Tovább »

Adventi fények Miskolcon

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Forrás: Wikipedia... Tovább »

Őszi kötelező

Miskolcon többek között két (szerintem) kötelező turistalátványosságot talál az ide látogató: a Hámori-tavat és a közelében található Pisztrángost. A Bükk kiszínesedett, bár eltelik még pár nap, mire a színek elérik a változatosságuk tetőpontját. Én ilyenkor szeretem a legjobban ezt a helyet. Az idő már hűvös, melegen kell öltözni a kiránduláshoz, és igyekezni kell hazaérni, még sötétedés előtt. Ilyenkor… Tovább »

A miskolc melletti Csorba-tó

Vasárnap, jó idő, a kutya néz rám kérdőn, hát menjünk akkor! De hová? Böngészem a térképet, a Bükkbe most nem mennék, talán a másik irányba. Legyen a Csorba-tó! Már legalább 10 éve nem jártam arra, nézzük meg! Valahol olvastam, hogy kutyasétáltatókat láttak arra. Leparkoltunk itt, aztán elindultunk az úton a tó közepén húzódó félsziget irányába…. Tovább »

Andókút

Garmin A mai nap volt az, amikor kipróbáltam az új eTrex 20-ast. Egy kicsit több mint 10 km-es távot választottam, amelynek egy részén már jártam korábban is. A készüléket már múlthéten átvettem, de elsőre élni kellett a 3 napos cseregaranciával. Ugyanis miután a készüléket összekötöttem a PC-vel, feltettem a gyári frissítéseket a hivatalos honlapról, és… Tovább »

Nagymező

A szombatra ígért huszonegynéhány fokot kitörő örömmel fogadtam, és be is terveztünk egy túrát. Bánkút-felé menet még elkapott minket egy kis szemerkélő eső, de szerencsére csak pár percig tartott. Nagymező Az odafelé vezető utat már tettem meg korábban, most visszafelé másik ösvényt választottunk. Nagymező tele volt virágokkal, illatozott az egész terület. Mivel a nap nem… Tovább »

Tiszavirágzás

Az index írt a tiszavirágzásról, én pedig bőszen keresni kezdtem a lehetőségeket. Évek óta el akartam már menni, de igazából sosem tudtam, hogy milyen időpontban érdemes menni, és elég-e ha Tiszaújvárosig megyek. Szerencse, hogy nem indultam vaktában útnak, ahogy szoktam, hanem megvártam a szervezett alkalmat. A Tiszafüred melletti Szabics-kikötőből szervezett csónaktúra indult, ami előtt egy… Tovább »

Húsvét

A Húsvét hétfő idén elég felhősen indult, de dél körül azért előbújt a nap. Kihasználtuk az alkalmat, és elmentünk frizbizni a kedvenc kutyafuttatónkra. Vittem a fényképezőgépet is, biztos ami biztos! 🙂 Nyurga Cementgyár, belváros, Minorita templom, frizbiző whippet Az Avasi kilátó és a Jókai lakótelep A Vasgyár és a Jókai lakótelep A cementgyár és a… Tovább »

Flóra forrás

Ma végre kiszabadultunk a Bükkbe. A Forrás-völgyet néztem ki célpontnak, mert még elég kis részét derítettük föl eddig. A Chinoin parkolójából indultunk, és a gyárat megkerülve a patak mellett folytattuk az utat. A térképen fölfedeztem, hogy van egy leágazás a Flóra-forrás felé, ezért erre kanyarodtunk. A környék kissé elhanyagolt, sok fa ki van dőlve, kerülgetni… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!