be-te-kint blog

Diósgyőr-Vasgyár

Január elején Felsőhámorról írtam, amely település a Miskolc-környéki vasércfeldolgozással egyidős. A következő témám a “Vasgyár“, amely szintén Miskolc egyik városrésze, kialakulása is a helyi kohászathoz kapcsolódik, de jó néhány évtizeddel később élte fénykorát. Az 1800-as évek közepén-végén kezdték el építeni a kolóniát, és évtizedekig tartott a bővülés. Jellemzően vörös téglából épült házakat találunk a területen, amelyeket mára több helyen leszigeteltek, lefestettek…. Tovább »

Felsőhámor

Felsőhámor egy 19. században létrejött település, amely közigazgatásilag Miskolc városához tartozik. A Bükk lábánál, a Szinva völgyében helyezkedik el, Lillafüred és Alsóhámor között. A “hámor” kifejezés a német “Hammer”, kalapács szóból eredeztethető, és az 1800-as években a környéken beindult vasérckitermelésre és -feldolgozásra a utal. A helyi kohászat emlékét őrzi a faluban található Kohászati Múzeum is. A környék az… Tovább »

Esztramos

Az Esztramos egy hegy Bódvarákó szomszédságában, amelyet az utóbbi néhány évtized bányászati tevékenysége szinte lefejezett. Vasércet, és mészkövet bányásztak itt egészen 1996-ig. A hegy jelenleg világörökségi védelem alatt áll, az Aggteleki Tájvédelmi Körzethez tartozik. Ebben a hegyben található többek között a Földvári– és a Rákóczi-barlang, ahol múlt hétvégén jártunk. Mindkét barlang idegenvezetővel látogatható, minden nap 8-16… Tovább »

Muhi emlékmű

  Szőke István Attila: A muhi csata Mint keselyűcsapat, mely zsákmányra száll,a szekérvár körül bősz tatárhad gyűlt,az éj sötétsége rút félelmet szülts nagy veszélyt érzett jó Béla király. Vijjogva támadt a keselyűmadár,vad rohamától ember emberre dűlt,a magyar hadból csak néhány menekült,köztük a király csatakos paripán. A Sajónak vize dús-veressé vált,körötte bú s rijjadó szomorúságés hangos… Tovább »

Temető-projekt (2. rész)

Deszka-temető   (Ez a bejegyzés az előző folytatása.) A Deszka-temető Miskolcon, a református Deszka-templom és a Hősök-temetője között található, Tetemvár városrészben. Az első templom az 1630-as években épült ezen a helyen. Ennek az évszázadnak a végén kapta a terület a Tetemvár nevet, amely a területen tömegsírba helyezett pestisjárvány áldozataira utal. Azóta már a negyedik templom áll ezen… Tovább »

Gömöri pályaudvar

Pályaudvar   összehányt placcon ülök galacsint gurít a másnapos szél a pillanatot dübörgő gépével lekapja az égi fényképész izzadó utak sáros verítéke csapkodja a bádogerődöt – itt mégsem félek – eljön egyszer a guruló remény és vele én is új placcra térek Jabronka Richárd... Tovább »

Az ideális decemberi vacsora

Megérkezel, az út mellett már várnak: a parkoló tele, kérem a parkolóházba álljanak, ami természetesen ingyenes. Leparkolsz. A bejáratnál egy Forma-1-es autó fogad, mutatva, a hely exkluzív és sportos jellegét. A park feldíszítve, a rönkházak közötti dús gyepen led-szarvasok legelésznek, a házak világító kontúrokkal díszítve, a nyári terasz üveg-elválasztókkal körbekerítve, a gázmelegítők kedves fényébe burkolózva…. Tovább »

Őszi kötelező

Miskolcon többek között két (szerintem) kötelező turistalátványosságot talál az ide látogató: a Hámori-tavat és a közelében található Pisztrángost. A Bükk kiszínesedett, bár eltelik még pár nap, mire a színek elérik a változatosságuk tetőpontját. Én ilyenkor szeretem a legjobban ezt a helyet. Az idő már hűvös, melegen kell öltözni a kiránduláshoz, és igyekezni kell hazaérni, még sötétedés előtt. Ilyenkor… Tovább »

Gyereknap a Diósgyőri várban

Reneszánsz Kavalkád a Diósgyőri Várban Agaras gazdi lévénaz agárfuttatás volt a leghívógatóbb program a listából! Nyurga most itthon maradt, vele nem biztos hogy beengedtek volna minket.   A lovasbemutatót ügyetlenségem teljes tudatában ültem végig. Visszagondolva lovas élményeimre, ezek az emberek meghazudtolták a fizika törvényeit. Máshogy nem lehet!             A bemutató… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!