be-te-kint blog

Diósgyőr-Vasgyár

Január elején Felsőhámorról írtam, amely település a Miskolc-környéki vasércfeldolgozással egyidős. A következő témám a “Vasgyár“, amely szintén Miskolc egyik városrésze, kialakulása is a helyi kohászathoz kapcsolódik, de jó néhány évtizeddel később élte fénykorát. Az 1800-as évek közepén-végén kezdték el építeni a kolóniát, és évtizedekig tartott a bővülés. Jellemzően vörös téglából épült házakat találunk a területen, amelyeket mára több helyen leszigeteltek, lefestettek…. Tovább »

Felsőhámor

Felsőhámor egy 19. században létrejött település, amely közigazgatásilag Miskolc városához tartozik. A Bükk lábánál, a Szinva völgyében helyezkedik el, Lillafüred és Alsóhámor között. A “hámor” kifejezés a német “Hammer”, kalapács szóból eredeztethető, és az 1800-as években a környéken beindult vasérckitermelésre és -feldolgozásra a utal. A helyi kohászat emlékét őrzi a faluban található Kohászati Múzeum is. A környék az… Tovább »

Adventi fények Miskolcon

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Forrás: Wikipedia... Tovább »

Temető-projekt (2. rész)

Deszka-temető   (Ez a bejegyzés az előző folytatása.) A Deszka-temető Miskolcon, a református Deszka-templom és a Hősök-temetője között található, Tetemvár városrészben. Az első templom az 1630-as években épült ezen a helyen. Ennek az évszázadnak a végén kapta a terület a Tetemvár nevet, amely a területen tömegsírba helyezett pestisjárvány áldozataira utal. Azóta már a negyedik templom áll ezen… Tovább »

Temető-projekt (1. rész)

Törkölyösi református temető   A Törkölyösi egy, a mai napig működő református temető Miskolcon, a Gyár szomszédságában. A környék manapság kissé lehangoló, sok az elhanyagolt telek és a hangos szó a környéken. A sírkert állapota az utóbbi időben pusztuló tendenciát mutat: sok a megrongált, ledöntött fejfa és síremlék. A bejáratot és a ravatalozót évekkel ezelőtt elkezdték… Tovább »

Gömöri pályaudvar

Pályaudvar   összehányt placcon ülök galacsint gurít a másnapos szél a pillanatot dübörgő gépével lekapja az égi fényképész izzadó utak sáros verítéke csapkodja a bádogerődöt – itt mégsem félek – eljön egyszer a guruló remény és vele én is új placcra térek Jabronka Richárd... Tovább »

Az ideális decemberi vacsora

Megérkezel, az út mellett már várnak: a parkoló tele, kérem a parkolóházba álljanak, ami természetesen ingyenes. Leparkolsz. A bejáratnál egy Forma-1-es autó fogad, mutatva, a hely exkluzív és sportos jellegét. A park feldíszítve, a rönkházak közötti dús gyepen led-szarvasok legelésznek, a házak világító kontúrokkal díszítve, a nyári terasz üveg-elválasztókkal körbekerítve, a gázmelegítők kedves fényébe burkolózva…. Tovább »

Őszi kötelező

Miskolcon többek között két (szerintem) kötelező turistalátványosságot talál az ide látogató: a Hámori-tavat és a közelében található Pisztrángost. A Bükk kiszínesedett, bár eltelik még pár nap, mire a színek elérik a változatosságuk tetőpontját. Én ilyenkor szeretem a legjobban ezt a helyet. Az idő már hűvös, melegen kell öltözni a kiránduláshoz, és igyekezni kell hazaérni, még sötétedés előtt. Ilyenkor… Tovább »

Első URBEX kalandom

Az URBEX kifejezés egy angol eredetű rövidítés: URBan EXploration, vagyis városi felfedezés. A fotózásban önálló műfajként tartják számon, de a turizmus keretein belül is megtalálta már a helyét. Az URBEX kalandok célpontjai olyan ember alkotta, használaton kívüli épületek, amelyek életútjuk végén járnak. Minél elhagyatottabb egy épület, annál nagyobb kaland felfedezni. Fotósok, történelmet kedvelők körében népszerű… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!