be-te-kint blog

Diósgyőr-Vasgyár

Január elején Felsőhámorról írtam, amely település a Miskolc-környéki vasércfeldolgozással egyidős. A következő témám a “Vasgyár“, amely szintén Miskolc egyik városrésze, kialakulása is a helyi kohászathoz kapcsolódik, de jó néhány évtizeddel később élte fénykorát. Az 1800-as évek közepén-végén kezdték el építeni a kolóniát, és évtizedekig tartott a bővülés. Jellemzően vörös téglából épült házakat találunk a területen, amelyeket mára több helyen leszigeteltek, lefestettek…. Tovább »

Felsőhámor

Felsőhámor egy 19. században létrejött település, amely közigazgatásilag Miskolc városához tartozik. A Bükk lábánál, a Szinva völgyében helyezkedik el, Lillafüred és Alsóhámor között. A “hámor” kifejezés a német “Hammer”, kalapács szóból eredeztethető, és az 1800-as években a környéken beindult vasérckitermelésre és -feldolgozásra a utal. A helyi kohászat emlékét őrzi a faluban található Kohászati Múzeum is. A környék az… Tovább »

Adventi fények Miskolcon

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Forrás: Wikipedia... Tovább »

Veresegyházi medveotthon, a kutyabarát kirándulóhely

A Medveotthon 1998-ban kezdte el működését jelenlegi helyén, Versegyházon. Az 5 és fél hektáron jelenleg medvéket, farkasokat, ormányos medvéket és rénszarvasokat találunk. A park környékén ezen kívül találunk kisállat-simogatót, szürkemarha-gulyát, és éttermet is. Mindezek az adottságok remek családi kirándulóhellyé teszik a környéket. Bár, a honlapjukon nincs külön kiemelve, kutyabarát vendéglátóhelynek számítanak. Telefonos érdeklődésemre felvilágosítottak, hogy a park területére… Tovább »

Mexikó

Buenos tardes, kedves olvasóim! A januárom a spanyol nyelv bűvöletében telt el. Korábbi bejegyzésemben Katalóniáról írtam, a hónap utolsó hetét pedig Mexikóban töltöttem. Az egyfolytában végigült repülőút rekordomat sikerült megdöntenem, Münchenből 14 órán keresztül utaztunk Mexikóvárosba. A légiszemélyzet legnagyobb igyekezete, és a kiszolgálás kifogástalanságának ellenére sem kerül föl ez az út a legkényelmesebb repülőútjaim listájára. 14 órát… Tovább »

Az ősz aranya

Az erdőből egy levelethozott a posta reggel,egy száraz tölgyfalevelet,néhány sor zöld szöveggel. Az állt rajta, hogy eljött az ősz,a nyáridőnek vége,most már a néma télre váraz erdő és vidéke. Hárs László: Levél az erdőből (részlet)   A Bükk már nem lesz szebb attól, amilyennek mostanában látom. Bizonyára az összes többi magyarországi, sőt, mérsékelt égövi erdőről… Tovább »

Állatok világnapja

Ma van az állatok világnapja, egy nappal a szülinapom előtt. Ismerve a barátaimat, szerencse hogy nem egy nappal korábban születtem. 🙂 Facebookon láttam, hogy több városban is rendezvényeket szerveztek erre a napra. Miskolcon a Ligetben tartottak egy kutyás napot, amire mi is kilátogattunk. Egy kis napsütés még hiányzott a teljes boldogságomhoz, de legalább az eső… Tovább »

A miskolc melletti Csorba-tó

Vasárnap, jó idő, a kutya néz rám kérdőn, hát menjünk akkor! De hová? Böngészem a térképet, a Bükkbe most nem mennék, talán a másik irányba. Legyen a Csorba-tó! Már legalább 10 éve nem jártam arra, nézzük meg! Valahol olvastam, hogy kutyasétáltatókat láttak arra. Leparkoltunk itt, aztán elindultunk az úton a tó közepén húzódó félsziget irányába…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!