be-te-kint blog

Diósgyőr-Vasgyár

Január elején Felsőhámorról írtam, amely település a Miskolc-környéki vasércfeldolgozással egyidős. A következő témám a “Vasgyár“, amely szintén Miskolc egyik városrésze, kialakulása is a helyi kohászathoz kapcsolódik, de jó néhány évtizeddel később élte fénykorát. Az 1800-as évek közepén-végén kezdték el építeni a kolóniát, és évtizedekig tartott a bővülés. Jellemzően vörös téglából épült házakat találunk a területen, amelyeket mára több helyen leszigeteltek, lefestettek…. Tovább »

Adventi fények Miskolcon

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Forrás: Wikipedia... Tovább »

Veresegyházi medveotthon, a kutyabarát kirándulóhely

A Medveotthon 1998-ban kezdte el működését jelenlegi helyén, Versegyházon. Az 5 és fél hektáron jelenleg medvéket, farkasokat, ormányos medvéket és rénszarvasokat találunk. A park környékén ezen kívül találunk kisállat-simogatót, szürkemarha-gulyát, és éttermet is. Mindezek az adottságok remek családi kirándulóhellyé teszik a környéket. Bár, a honlapjukon nincs külön kiemelve, kutyabarát vendéglátóhelynek számítanak. Telefonos érdeklődésemre felvilágosítottak, hogy a park területére… Tovább »

Muhi emlékmű

  Szőke István Attila: A muhi csata Mint keselyűcsapat, mely zsákmányra száll,a szekérvár körül bősz tatárhad gyűlt,az éj sötétsége rút félelmet szülts nagy veszélyt érzett jó Béla király. Vijjogva támadt a keselyűmadár,vad rohamától ember emberre dűlt,a magyar hadból csak néhány menekült,köztük a király csatakos paripán. A Sajónak vize dús-veressé vált,körötte bú s rijjadó szomorúságés hangos… Tovább »

Mexikó

Buenos tardes, kedves olvasóim! A januárom a spanyol nyelv bűvöletében telt el. Korábbi bejegyzésemben Katalóniáról írtam, a hónap utolsó hetét pedig Mexikóban töltöttem. Az egyfolytában végigült repülőút rekordomat sikerült megdöntenem, Münchenből 14 órán keresztül utaztunk Mexikóvárosba. A légiszemélyzet legnagyobb igyekezete, és a kiszolgálás kifogástalanságának ellenére sem kerül föl ez az út a legkényelmesebb repülőútjaim listájára. 14 órát… Tovább »

Katalónia újratöltve

Megint munkaügyben utaztam, fapadossal, Barcelonába. Vasárnap este indultam, éjjel leszállt a gép, egy óra alatt fölvettem a csomagomat, a bérautót és gondoltam megnézem a szállásomra, Sitges-be, vezető két út közül azt, amelyiket a múltkor még nem próbáltam. Azt kell mondjam, nem véletlen, hogy a legtöbben inkább fizetnek az autópályáért. Teljes sötétségben, éjfél körül, nyomomban egy… Tovább »

Gömöri pályaudvar

Pályaudvar   összehányt placcon ülök galacsint gurít a másnapos szél a pillanatot dübörgő gépével lekapja az égi fényképész izzadó utak sáros verítéke csapkodja a bádogerődöt – itt mégsem félek – eljön egyszer a guruló remény és vele én is új placcra térek Jabronka Richárd... Tovább »

Stuttgarti Központi Könyvtár

Erről a helyről már számtalanszor láttam fotókat korábban, valahogy mégis nehéz volt elhinni, hogy ez egy igazi, létező helyszín, ahová akár el is juthatok. A Stadtbibliothek Stuttgart egy igazán különleges építészeti alkotás. A tripadvisor előkelő helyen sorolja a könyvtárat Stuttgart városának látnivalói között. Az épületet megközelítve az első, ami megfogott, az a külső ablakokból látható csillesor, ami feltételezem,… Tovább »

Nyurga a múzeumban

Kutyával nyaralni. Egyszerűnek tűnik, fogod a kutyát és elindulsz. Aztán amikor odaérsz, jössz rá, hogy igaz hogy kutyabarát a szállásod, de egy hétig mégsem szeretnél a hotelbe zárva élni. Az én “menjünk valahová” mentalitásommal kész kínszenvedés egy hétig egy helyben maradni. Idén például hiába határoztam el, hogy a magammal hozott könyvet a parton heverészve fogom végigolvasni, valahogy… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!